Over Yumurta Rezervi

Kadın üreme organları içerisinde bulunan yumurtalıklarda yaklaşık olarak 300-400 bin adet olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunmaktadır.

 

Adet kanamalarının başlaması ile yani ergenlikten menopoza kadar bu olgunlaşmamış yumurta hücreleri her adet döneminde 1 tanesi tam olgunluğa ulaşarak yaklaşık adet döneminin ortasında yani 14-15. günlerde çatlayarak tüplerin girişine atılır.

 

Doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede yumurta üretimi olmaz ve yumurtaların bir kısmı kendiliğinden yokolur (atrezi). Ergenlik ile birlikte her ay bir grup yumurta olgunlaşmak üzere gelişmeye başlar ancak bir veya iki tanesi olgunlaşırken grubun diğer bölümü zamanlı hücre ölümü ile yokedilir. Bu işlem vücudun fizyolojik çalışma programıdır. Yumurtalıklardaki yumurtaların erkenden kaybına sigara, ilaç, radyasyon ve çevresel faktörler arttırabilir. Kız bebeğin annesinden doğduğu gün mevcut yumurtaları onun yumurta rezervini gösterir.

Yirmili yaşlarda en kaliteli olanlar kullanılır ve büyük kısmı yokolur. Otuzlu yaşlarda kullanılan daha orta kalitedekilerdir. Kırklı yaşlarda kalanların kalitesi oldukça düşük olacaktır. Yıllar geçtikçe daha az kaliteli yumurtalar kalmaktadır ve oluşacak yumurtanın kalitesi azalacaktır. Buna etki hem bayanın genetik yapısından hem de yıllar içerisinde yumurtalıkların maruz kaldığı dış etkenlerden etkilenmektedir. Yumurtalık rezervini belirlemede kullanılan kan testleri ve ultrasonografik incelemeler mevcuttur ancak hiçbiri tedavi sonucunu belirlemede kesin karar verdiremez. Adetin 3. Günü FSH ve Estradiol (E2) hormonları ile herhangi bir günde bakılan AMH (AntiMüllerian Hormon) ile yumurtalık rezervi değerlendirilir. Ultrasonografi ilede  adetin başında antral foliküller sayılır.

Bayanların dikkat etmesi gereken çocuk sahibi olma konusundaki tercih zamanını belirlerken yumurtalıkların gerçek yaşının biyolojik yaştan farklı olabileceğidir. Hekime erken başvuru iyi sonuçlar için önemlidir.